Biografi

Georg Gulyás är aktuell med en ny CD med musik av Benjamin Britten som fått lysande recensioner. Gulyás har tidigare gett ut Bachs samtliga verk för luta på Proprius/Naxos samt, på samma bolag, två skivor med spansk och latinamerikansk musik.
Gulyás studerade vid Juilliard School i New York och tog solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har flera gånger varit solist med Kungliga Filharmonikerna och turnerat i Japan, Latinamerika, USA och Ryssland.
Georg Gulyás är universitetslektor i gitarr vid Musikhögskolan Ingesund.

 

Mer omfattande biografi

Georg Gulyás frilansar som klassisk konsertgitarrist och är anställd vid Karlstad Universitet, Musikhögskolan Ingesund som universitetslektor i gitarr på kandidatprogrammet (Bachelor) och lärarprogrammet.

Gulyás studerade vid The Juilliard School i New York och har solistdiplom från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och École Normale de Musique de Paris. Gulyás tog sin grundutbildning (MFA) från Musikhögskolan i Malmö där han studerade för prof. Per-Olof Johnson och prof. Göran Söllscher.

Georg Gulyás konserterande tog fart när han blev uttagen till Rikskonserters Lansering 90 och efter ett 1:a pris i Karis Internationella Gitarrtävling. Det ledde till turnéer runt omkring i Europa och sedan dess har Gulyás uppträtt i Japan, Ryssland, Nord- och Sydamerika. Som solist har han uppträtt tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, Helsingborgs symfoniorkester, Gävle symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Thüringen Symphonie, S:t Petersburg Symphony Orchestra m.fl.

2016 kom Gulyás senaste skiva med musik av Benjamin Britten ut på Proprius/Naxos. Tidigare utgivningar på Proprius/Naxos inkluderar bl.a. J.S. Bachs samlade verk för luta i egna transkriptioner för gitarr. 2006 vann CDn Albèniz, Ponce, Tárrega utmärkelsen "Best Instrumental Music" vid The Audiophile Recordings Awards i Hong Kong.

Georg Gulyás intresse för pedagogik föddes i mötet med den legendariska rytmikläraren Robert Abramson på Juilliard School i New York. Hans klasser i "Rhythm and Performance" byggde på Jaques Dalcrozes idéer om att använda hela kroppen i undervisningen. Det nyvunna intresset ledde till studier på Kungliga Musikhögskolan på den högskolepedagogiska diplomutbildningen för högre nivåer: Postgraduate Diploma in Guitar, emphasis teaching methods, higher level.

2012 påbörjade Gulyás sin nuvarande anställning vid Musikhögskolan Ingesund/ Karlstad Universitet. Innan dess har han varit timanställd vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på Mastersprogrammet och Kandidatprogrammet samt gästlärare på musikhögskolorna i Malmö och Örebro där han även hållit seminarier om mental träning.

Vid MHI undervisar Gulyás huvudinstrumentalister och i instrumentalmetodik samt kammarmusik. I hans lektorstjänst ingår även forskning vilket resulterat i forsknings och utvecklingsarbeten:

2019 följer Gulyás introduktionskursen på PhD-programmet vid Norges Musikhögskola.

2018 drev han ett konstnärligt forskningsarbete i samarbete med litteraturavdelningen vid Karlstad Universitet och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Projektet som finansieras av Karlstad Universitet hade syftet att koppla lyrik/litteratur till gitarrmusik enligt vissa utformade aspekter.

2017 bjöds flöjtisten Ann Elkjär och Gulyás in till ett samarbetsprojekt med Norges Musikkhøgskole av Siw Graabræk Nielsen ansvarig för CEMPE för att delta i projektet Undervisning i øving. Syftet med arbetet var att utveckla studenternas övningsprocesser. Utvecklingsarbetet Fokus på gestaltning i övandet blev färdigställd i december 2017.

2016 genomförde Gulyás ett ergonomiskt forskningsprojekt där syftet var att undersöka hur klassiska gitarrister påverkas i sin övning när de sitter på en balansdyna: Dynairstudie: en studie om klassiska gitarristers ergonomi vid tillämpning av balansdyna.

Hans intresse för forskning har också lett till universitetskurser i vetenskapsteori, forskningsmetodik, logik, retorik och filosofi.

2017 - 2019 har Gulyás varit ordförande i Svenska Gitarr och- lutasällskapet. Föreningen som funnits sedan 1968 har som syfte att uppmärksamma kvalificerat gitarr- och lutaspel i Sverige och Norden.

 

Kontakta Georg Gulyás: georg@gulyas.se